LHBT

Kriebels in je buik, je wordt zenuwachtig als hij of zij je aankijkt. Als hij of zij je aanraakt wordt je helemaal warm. Kortom je bent verliefd. Iedereen wordt wel eens verliefd, de een wat vaker dan de ander. De een wordt verliefd op een meisje de andere op een jongen. Dit wordt een verschil in seksuele voorkeur genoemd.
Er zijn veel verschillende soorten seksuele voorkeuren hieronder zie je een overzicht.

lesbisch
Lesbisch

jij bent een meisje en je valt op meisjes.

homo
Homoseksueel

jij bent een jongen en je valt op jongens.

bi
Biseksueel

je valt op meisjes en op jongens.

transgender
Transgender

Jij bent een jongen die zich meer als een meisje voelt of je bent een meisjes die zich meer een jongen voelt

Ben ik homo, bi of lesbisch?

Een vaste leeftijd waarop iemand weet of hij of zij homo, Bi of lesbisch is, bestaat niet. De een weet het al heel jong de andere ontdekt het pas op latere leeftijd. Al op erg jonge leeftijd kan er een vaag gevoel van anders zijn, dit komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

De meeste jongeren ontdekken hun seksuele voorkeur tijdens hun puberteit (de tijd waarin je, je ontwikkelt van kind tot jongvolwassene). De eerste coming out is voor jongens vaak rond hun 17de jaar en voor meisjes rond hun 16de jaar.

Hoe herken je het

Voor meiden.

Als je lesbisch ben dan vind je meiden leuker dan jongens, je wilt liever zoenen met een meisje dan met een jongen. Ook kun je kriebels in je buik krijgen van een meisje of misschien ben je wel al verliefd op een meisje. Voor sommige lesbische meiden is het heel duidelijk ze vallen alleen op andere meiden.

Maar het kan ook zo zijn dat je jongens ook wel leuk vind. Dan kan het zijn dat je Bi bent. Als je BI bent val je op de persoon dus de ene keer wordt je verliefd op een meisje de andere keer op een jongen. Je kunt wel een voorkeur hebben voor een jongen of meisje.

Voor jongens

Als je homo bent vind je jongens leuker dan meiden, je wilt liever zoenen met een jongen, misschien ben je wel al eens verliefd geweest op een jongen. Voor sommige homojongeren is het duidelijk je valt alleen op jongens. Maar het kan ook zijn dat je, je aangetrokken voelt tot meisjes. Dan kan het zijn dat je BI bent. Als je BI bent dan val je vaak op de persoon dus de ene keer is dat een jongen de andere keer een meisje. Je kunt wel een voorkeur hebben voor een geslacht.

Genderidentiteit

Genderidentiteit

Elk kind dat geboren wordt, is of een jongen of een meisje. Maar niet iedereen is daar later blij mee. Sommige jongens voelen zich meer meisje en sommige meisjes meer jongen. jongens die zich meisje voelen komt voor bij 1 op de 10.000. Meisjes die zich jongen voelen komt voor bij 1 op de 30.000. In dat geval spreken we van genderdysforie of een genderidentiteitsstoornis.

Voor al die mensen is er één overkoepelende term: transgender.

Echter zijn er meer termen dus wat is wat precies?

TRAVESTIET

Iemand die uiting geeft aan diens genderidentiteit door zich deels of volledig en meer of minder frequent te kleden als persoon van het andere geslacht. Doorgaans is een travestiet tevreden met het geboortegeslacht.

GENDERDYSTROFIE

Gaat over gevoelens van ongemak over en zelfs afkeer van het geboortegeslacht

TRANSSEKSUEEL

Iemand die zo sterk genderdysforie ervaart dat diegene behoefte heeft aan een medische aanpassing van het lichaam.

TRANSGENDER

Deze term wordt over het algemeen gebruikt als parapluterm voor mensen van wie de genderidentiteit en/of -expressie afwijkt van het geboortegeslacht.

Ben ik transgender?

Hoe weet je of je transgender bent? Voor de een is het zo klaar als een klontje. Voor de ander is het niet zo simpel. Uiteindelijk weet alleen jij hoe het zit, ook als dat niet in een hokje past

Vaststellen dat je transgender bent, is niet iets wat je zomaar even doet. Gevoelens kunnen nou eenmaal verwarrend zijn. Want hoe voel je, je? Voel je, je meisje of juist echt een stoere jongen of iets daar tussen in. Wat ook moeilijk is om te bepalen waar die gevoelens vandaan komen. Komt het echt vanuit jezelf of is het een reactie op die buitenwereld, hoe zij je zien. Het hoeft niet altijd lastig te zijn soms is het heel duidelijke bij welke genderidentiteit en genderexpressie jij je prettig voelt. Maar ook in dat geval moet je gaan nadenken wat je met die gevoelens wilt doen.

Er is geen checklist, een antwoord op de vraag ‘Ben ik transgender?’ vind je daarom uiteindelijk alleen bij jezelf door erover te praten, te onderzoeken en uit te proberen.

Er bestaat niet één manier waarop je transgender kunt zijn, we zijn allemaal verschillend.

Bekijk hier een filmpje over een transgender

Wat helpt om meer duidelijkheid te krijgen

  • Lees over de ervaringen van andere transgender jongens of meisjes.
  • Breng een bezoek aan een ontmoetingsgroep bij het COC Twente achterhoek.
  • Zoek contact met transgenderjongeren en praat erover.
  • Praat erover met iemand die je vertrouwt. Dit kan ook een hulpverlener zijn of hier op de chat.

Transitie

Wanneer je gaat leven ‘in’ het geslacht waar jij je in thuis voelt, heet dat: in transitie gaan. Je gaat leven zoals jij je voelt: als meisje, jongen of iets daartussen. Niet alle transgenders willen in transitie de ene transgender is ongelukkig met het hele lichaam de andere transgender maar van een onderdeel zoals de borsten of de penis. Onderzoek wat bij jou past en wat je nodig heb,

De stappen van transitie zijn

  • Je vraagt mensen om je heen jou met ‘hij’ of juist ‘zij’ aan te spreken.
  • Je kiest een nieuwe naam.
  • Je verandert je uiterlijk, bijvoorbeeld met kleding, make-up, je haar.
  • Je kunt hormonen slikken om minder mannelijk of vrouwelijk te worden
  • Je kunt een geslachtbepalende operatie ondergaan
sex-rb
Meer informatie over LHBT?
Ga snel naar onze forum, of neem contact met ons op!